Smag på Monini!

Lad os på Zefferino Moninis oliesmagningsmetode opleve den rigtige smag af olivenolie og udvide vores sanselige ordforåd, når det kommer til olivenolie. 

Hæld olivenolien i et lille glas og roter glasset for at frigive alle smagsnuancerne.

Duft til olien i glasset. Inhaler skiftevis med korte og dybe vejrtrækninger. Forsøg at sanse alle de forskellige indtryk. 

Nip en lille smule olivenolie ind i munden. Forsøg at holde olien mellem underlæben og tænderne.

Træk luft ind. Først med små sug og derefter mere energiske sug, for at sprede olien i munden og få den i kontakt med smagsløgene.

For at sanse alle nuancerne udånd da fra næsen. Partiklerne fra oliedampen vil ramme den olfaktoriske membran, og give en endnu mere præcis lugt-fornemmelse.

Hvis du har oplevet nok smagsindtryk, prøv da evt. en anden olivenolie og start forfra.

Sensorisk ordforråd

Positive egenskaber

Bitter
Karakteristisk og intens karakter i olier fra grønne oliven.

Skarp
Bidende fornemmelse med krydret eftersmag, intens olie, som er særlig rig på gavnlige antioxidanter.

Sød og bitter mandelsmag:
Karakteristisk smag, med en mandeleftersmag.

Blomster:
Behagelig fornemmelse, der minder om de rige aromaer fra blomster.

Urteagtig
Frugtige undertoner, der minder om duften af ​​nyslået græs.

Grønne tomater
Aroma, der minder om friske grønne tomater

Fornemmelse af træ
Fornemmelse, der minder om duften af ​​skov og træ.

Fyldig
Fornemmelse af kompakthed. Forekommer typisk i olier af høj kvalitet.

Gul eller grøn farve
Oliens oprindelse, udvindingsteknologi, frugtmodning etc. er alle faktorer, der påvirker oliens farve. Dette spænder fra grøn til gul, uden at påvirke kvaliteten.

Negative egenskaber

Vinagtig/eddikeagtig
Lugt, der fremstår i olier fra oliven, der er dårligt bevaret, hvor sukkeret er enten gæret, danner alkohol eller eddike.

Mug
Olier fra oliven, der er opbevaret i lukkede beholdere uden åndehuller i et varmt, fugtigt miljø og minder om duften af ​muggent brød.

Fenol
Fremstår i olier fra gærede oliven. Dette minder lidt om ost.

Harsk
Karakteristisk lugt, der ofte forekommer i dårlig olie med oprindelse fra spansk Andalusien. (Såkaldte "kat wee")

Fedtet
Lugtgener, som typisk forekommer i enhver harsk eller dårlig animalsk form for fedt.

Klistret
Olier, der er "klistret" på ganen.