FAQ!

1. Hvad bestemmer oliekvaliteten?

Kvaliteten af olie bestemmes af forskellige faktorer gennem processen, lige fra udvælgelsen af olivenfrugterne på det rigtige modningstidspunkt, typen af udvinding til metoden olien opbevares på. Alle faktorerne bidrager samlet set til oliens kvalitet. For at få en god olie, er det essentielt at vælge oliven af høj kvalitet.

2. Hvordan genkendes en kvalitets olivenolie?

En ekstrem lav pris bør alarmere den bevidste forbruger. En kvalitetsolie er kendetegnet ved dens intense smag af oliven, sammen med mere eller mindre intens bitterhed og krydrede fornemmelser, der minder om olivens friske smag. Olien skal være presset af olivenfrugter uden fejl. Eventuelle fejl kan skyldes forkert eller for lang opbevaring af de nyhøstede olivenfrugter, eller olieudvinding fra ikke optimale metoder.

3. Hvordan er kvalitetsoliven produceret?

Olivenlunden skal forvaltes omhyggeligt, samt være placeret i områder, der er naturligt egnet til at dyrke oliven. De vigtigste punkter opsummeres her:

 • Olivensorterne skal være de bedste, dem der er mest egnet til det specifikke klima, tilgængeligheden af vand af og jordtype.
 • Træerne skal plantes med afstand, for at lette beskæring, gødning og samtidig give tilstrækkelig eksponering for lys. Træerne skal beskæres årligt, gødes og omhyggeligt beskyttes mod angreb fra de mest almindelige olivenparasitter.
 • Træet må ikke være mere end 30 år, for selv hvis oliventræer, der er flere hundrede år gamle, giver en følelse af storhed som med enhver plante, giver oliventræet den bedste frugt, når det er ungt.

4. Hvordan høstes oliven?

De høstes manuelt eller ved hjælp af redskaber der letter høsten (såsom en vibrende rive) eller endnu bedre, maskiner der ryster stammen eller hovedgrene, der gør at oliven falder af. Den ene metode er lige så god som den anden, men den mekaniske metode er mere økonomisk, og giver en lavere pris for den samme kvalitet oliven. 

5. Hvornår begynder ​​modningen?

Det er, når der er en ændring i overfladen. Frugtens farve ændres fra grøn til gul, til rød til lilla, til en vinfarve og derefter bliver den helt sort. For hver variant af olivenolie, er der en bestemt tid for modningen, hvor olivenekstrakten vil have de bedste sensoriske egenskaber, mere intensitet, kompleksitet og elegance af duft, samt større intensitet og balance af smag.

6. Er "først presset" olie bedst?

I dag gennemgår alle olier et "første og eneste" pres. For mange år siden blev oliven først presset blødt, efterfulgt af en anden presning. Men i årtier har alle oliven gennemgået en enkelt presning eller ekstraktion.

7. Hvad betyder "koldpresset" eller "koldekstraktion"? Er det en indikation af bedre kvalitet? 

Udtrykkene "koldpresset", "koldekstraktion" og lignende udtryk, betyder, at temperaturen ikke overstiger 27 °C under udvindingsprocessen. Dette er generelt, undtagen i sjældne tilfælde, hvor presningen foregår i hast og derfor afviger fra koldpresningsmetoden. Ekstraktion ved temperaturer under 27 °C, sikrer dog ikke i sig selv et højt kvalitetsniveau, da defekte oliven kan være koldpressede og vil resultere i en koldpresset olie, men dog af dårlig kvalitet grundet de defekte oliven.

8. Er det sandt at en ekstra jomfru oliven olie indeholder mere fedt end frøolie?

Nej, alle fedtstoffer både af animalsk og vegetabilsk oprindelse, giver vores krop den samme mængde kalorier, svarende til 9 kcal per gram. Men ekstra jomfru er at foretrække på grund af den type fedt olien indeholder; den er rig på enkeltumættede fedtsyrer, og med en begrænset mængde af mættede og enkeltumættet fedt.

9. Hvilken olie er mest passende til stegning?

Stegning er en proces, som udføres ved væsentligt højere temperaturer end andre tilberedningsmetoder. Den ideelle temperatur for at opnå en sprød, tør stegeskorpe er ca. 180°C. Da ekstra jomfru olivenolie har en øget stabilitet i forhold til de fleste frøolier, kan den bruges til længerevarende stegning. Faktisk er olivenoliens kritiske temperatur/rygepunkt meget højere end andre olier, der anvendes til stegning. Andre fedtstoffer som smør, margarine og de ​​mest almindelige frøolier, har en betydeligt lavere kritisk temperatur under stegning, og det fører til en tendens til dannelsen af farlige stoffer. Kritiske rygepunkter for olier og fedtstoffer:

 • Palmeolie 240 ° C
 • Peanutolie 220 ° C
 • Olivenolie 210 ° C
 • Ideal stegetemperatur 170/180 ° C
 • Kokosolie 180 ° C
 • Solsikke-, sojaolie 170 ° C
 • Vindruekerneolie, rapsolie, majsolie 160 ° C
 • Margarine 150 ° C
 • Smør 110 ° C

10. Hvad er rygepunktet?

Det er ved den temperatur, hvor olien begynder at ryge. Denne temperatur afhænger af oliens surhedsgrad. Alle frøolier, og også olivenolie (ikke ekstra jomfru) neutraliseres under raffinering og har en surhedsgrad på næsten nul. Dette resulterer i et meget højt rygepunkt, der er tæt på 240°C. På den anden side har ekstra jomfruolie, trods et lavt syreindhold, et rygepunkt, som er omkring 190°C. Dette resulterer i, at olien ryger i begyndelsen af stegningen. 

11. Hvad er surhedsgrad? Hvad indikerer den?

Surhedsgrad refererer til den procentdel af fri fedt, der er til stede i olien. Generelt, jo lavere surhedsgrad, jo bedre tilstand har olivenfrugterne haft. Oliens surhedsgrad kan kun måles ved kemisk analyse og er ikke synlig i smagen. 

12. Hvad er "polyphenol"?

Det er antioxidanter, der ligesom vitamin E, giver stabilitet til ekstra jomfru olivenolie. De har en bitter og skarp smag, som kendetegnes ved forhøjet kvalitet af olien. En bitter og krydret olie, der er rig på polyphenoler, bidrager til beskyttelse af lipider i blodet fra oxidativt stress.

13. Olien virker grumset; er det bedre end olie, som er klart?

Olien er grumset, fordi den indeholder mikroskopiske vanddråber suspenderet i vegetation og fragmenter af olivenkød. Normalt, før olien kommer på flaske, bliver den filtreret for at fjerne alt vand og overskydende faste partikler. Hverken smag eller de ernæringsmæssige egenskaber ændres ved denne proces. Det er vigtigt at vide, at en ufiltreret olie, i forhold til en filtreret olie, har en kortere levetid. Dette er fordi tilstedeværelsen vand fremmer hydrolyse i produktet. Monini anbefaler køb af filtrerede olier, med undtagelse af "Monello", der dog, som med de mest friske vine, skal indtages inden for de første par måneder.

14. Olien i flasken virker fast (frossen) er det skadeligt?

Nej. Klumperne angiver, at olien er blevet opbevaret ved lave temperaturer og er frosset. Dette ændrer ikke spor ved kvaliteten. Faktisk, er det en garanti for, at den ved opbevaring har været beskyttet mod varme. Opbevarer man flasken ved stuetemperatur, vil olien langsomt blive flydende igen.

15. Har oliens farve betydning for kvaliteten?

Ekstra jomfru olivenolie er naturligt grøn i farven, med gult skær, der kan være mere eller mindre intenst. Variationen af farven fra en dyb grøn farve, til en lysere, mere gullig farve, er på ingen måde forundet til kvaliteten. Typisk har olier fra samme region en forholdsvis ensartet farve, og er klart knyttet til olivensorten. Men det er dog ikke altid sandt, for olie fremstillet af umodne grønne oliven, har en mere intens farve, mens den gule farve kommer fra olie fremstillet af oliven, der er modne. På trods af dette, afhænger farven også af olivenpresningen samt den anvendte metode. Kun rødlig farve indikerer, at oliens kvalitet er blevet forringet, da den ikke har været beskyttet mod lys.

16. Olien ser grumset ud. Hvad afhænger det af? Hvis den er grumset, kan det så ændre kvaliteten af olien?

Dette skyldes at olien er ufiltreret, hvilket vil sige, at restprodukt fra olivenpresningen ikke er filtreret fra. Dette er årsagen til en grumset eller uklar olie, og vil oftest ses som bundfald i flasken. En ufiltreret olie er ikke en olie af lavere kvalitet, men derimod en olie, hvor flere af de gode stoffer fra olivenfrugten ikke er filtreret fra. Restproduktet - eller bundfaldet - kan dog give olien en afvigende smag med tiden. 

17. Olien har en harsk smag. Hvad skyldes det?

Normalt er den harske smag ledsaget af rød-orange toner i olien. Disse toner er et resultat af produktets opbevaring. Kontakt med direkte sollys, selvom det kun er et par dage, kan gøre olien harsk og anses for at være accelereret aldring.
 

18. Olien er bitter og krydret, "kradser i halsen": Hvad betyder dette?

Den bitre og krydrede fornemmelse, som kan være mere eller mindre intens, indgår i alle kvalitetsolivenolier, der stammer fra friske oliven, der er friskpressede. Denne egenskab i ekstra jomfru olivenolie skyldes tilstedeværelsen af potente naturlige antioxidanter (kaldet polyfenoler). Moderne medicin har anerkendt den meget vigtige rolle, som disse polyphenoler spiller i beskyttelsen af ​​blodlipider fra oxidativ stress. Disse smage kan frembringe den bittre, skarpe og astringerende smag, som er typisk for oliven. Det er helt naturligt (og hensigtsmæssigt) at en god olivenolie minder om smagen af ​​oliven, ligesom man ville forvente at kirsebærmarmelade smagte af kirsebær.

19. Hvilket land stammer olien fra?

Alle Monini-oliers etiketter indikerer hvor olien stammer fra ved enten "fremstillet af 100% italienske ekstra jomfru olivenolier" eller "fremstillet af ekstra jomfru olivenolie fra Europæiske Union".

20. Hvordan opbevarer man bedst muligt ekstra jomfru olivenolie?

Som beskrevet på etiketterne, bør alle typer af olier opbevares væk fra sollys, helst i mørke, i kølige omgivelser og være tætlukket.

21. Hvis datoen under 'mindst holdbar til' er ved at udløbe, kan olien så stadig bruges?

Ja, helt sikkert! 'Mindst holdbar til' er blot den dato, hvor produktet, såfremt det opbevares korrekt, bevarer sin duft og kvalitet.